Državna agencija za istrage i zaštitu na području Tomislavgrada slobode lišila jednu osobu

U nastavku operative akcije kodnog naziva „23“, koja je realizirana 19.7.2021. godine, kada je prilikom pretresa priključnog vozila – cisterne namijenjenog za prevoz plina pronađena i privremeno oduzeta velika količina cigareta vrijednosti 1.300.000,00KM, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) juče su (11.11.2021. godine) lišili slobode jednu osobu, koja je označena kao organizator navedenih nelegalnih aktivnosti.

Juče u večernjim satima na području Tomislavgrada, navedenu osobu zaustavili su prilikom redovne kontrole policijski službenici Policijske uprave Tomislavgrad, nakon čega su je predali policijskim službenicima SIPA-e u dalju nadležnost. Osoba je lišena slobode zbog osnova sumnje da je počinila krivično djelo iz člana 250. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine „Organizirani kriminal“, u vezi sa krivičnim djelom iz člana 210.a Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine „Neovlašteni promet akciznih proizvoda“.

Nakon kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičene u prostorijama SIPA-e, navedena osoba će, uz dopunu izvještaja o počinjenom krivičnom djelu i počiniocu, biti predata Tužilaštvu Bosne i Hercegovine u dalju nadležnost.

Nastavljaju se istražne radnje s ciljem dokumentiranja i drugih osumnjičenih.