„Borba protiv teškog kriminala na Zapadnom Balkanu“

Direktor SIPA-e prisustvovao Ministarskoj konferenciji u okviru projekta IPA 2017

Direktor Državne agencije za istrage i zaštitu Perica Stanić prisustvovao je Ministarskoj konferenciji u okviru projekta IPA 2017 „Borba protiv teškog kriminala na Zapadnom Balkanu“, čiji je domaćin bilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Italije. Konferencija je održana 30.10.2018. godine u Brindiziju, Republika Italija.

Pored delegacije Bosne i Hercegovine, koju je predvodilo Ministarstvo sigurnosti BiH, konferenciji su prisustvovali i šefovi policija i ministri unutrašnjih poslova iz Srbije, Crne Gore, BJR Makedonije i Albanije te predstavnici međunarodnih organizacija. Projekat IPA 2017, koji je počeo 1. januara 2018. godine, trajaće 24 mjeseca, a glavni cilj je jačanje policijske saradnje između država članica i agencija Evropske unije, s jedne strane, i policija i drugih organa za provođenje zakona iz zemalja Zapadnog Balkana u borbi protiv svih vrsta organiziranog kriminala, a posebno krijumčarenja ilegalnih migranata, te povratu protivpravne finansijske dobiti. Na konferenciji je istaknut značaj međunarodne policijske saradnje u borbi protiv prekograničnog kriminala i unapređenju opće sigurnosti zemalja Zapadnog Balkana i Evropske unije. Projekat će, kroz pružanje direktne podrške provođenju operativnih aktivnosti i obuka, pružiti i mogućnost za poboljšanje efikasnosti i razmjene informacija, te povećanje broja zajedničkih istražnih timova.    

Na marginama konferencije, delegacija Bosne i Hercegovine imala je bilateralni sastanak sa najvišim zvaničnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Italije, na kojem je istaknuta dobra saradnja i prijateljski odnosi između dvije zemlje, te spremnost za dalju uzajamnu podršku projektima, čiji je cilj pružanje podrške organima za provođenje zakona u borbi protiv svih vrsta organiziranog kriminala.