Demanti povodom teksta objavljenog na web stranici www.rtrs.tv

Povodom teksta pod naslovom „U Vlasenici osvanuli leci povodom hapšenja Srba – Građani zabrinuti“, koji je danas (22.12.2017. godine) objavljen na web stranici Radio Televizije Republike Srpske www.rtrs.tv, obavještavamo javnost da u potpunosti demantiramo sve navode u tekstu koji se odnose na Državnu agenciju za istrage i zaštitu i direktora Pericu Stanića, a koji su navodno preneseni iz pisma građanina Aleksandra Vasiljevića. Demanti prenosimo u cjelosti.

„S ciljem tačnog informiranja javnosti, obavještavamo vas da Državna agencija za istrage i zaštitu postupa u skladu sa zakonom propisanim nadležnostima i po naredbama nadležnih pravosudnih organa, u konkretnom slučaju Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Suda Bosne i Hercegovine. U tom smislu, navodi o sastancima kod ministra Dragana Mektića nemaju nikakvo utemeljenje, jer ministar Mektić nema operativnu nadležnost nad Državnom agencijom za istrage i zaštitu, niti može određivati ko će biti lišen slobode i sl. Osim navedenog, direktor Perica Stanića ne poznaje i nikada nije sreo osobe koje se spominju u navedenom tekstu (npr. Todorović, Dragutinović, Orić, Stevanović, Lakić), pa samim tim nisu mogli biti ni održavani sastanci o kojima se govori u tekstu.

Državna agencija za istrage i zaštitu djeluje isključivo na profesionalnim osnovama, ne zastupajući, ne štiteći niti podrivajući interese bilo koje političke stranke, registrirane organizacije ili udruženja, bilo kojeg konstitutivnog ili drugog naroda i pojedinaca u Bosni i Hercegovini.

Budući da navedeni tekst i aktivnosti određenih medija i pojedinaca mogu predstavljati i ugrožavanje sigurnosti direktora Perice Stanića i drugih osoba koje se u negativnom kontekstu spominju u tekstu, Državna agencija za istrage i zaštitu poduzet će sve potrebne mjere i radnje u skladu sa zakonom, u vezi sa ovim aktivnostima. Također, zbog neistina iznesenih u tekstu i očigledne klevete, direktor Stanić razmotrit će mogućnost pokretanja odgovarajućih sudskih postupaka.“