„Damask“: U nastavku aktivnosti SIPA lišila slobode dvije osobe

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer su (16.2.2016. godine), na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, lišili slobode osobe inicijala M.S. (1972) iz Gračanice i O.A.K. (1970) iz Bosanske Dubice, nakon što su izručene iz Turske u kojoj su provele određeni vremenski period.

Navedene osobe lišene su slobode po naredbi Tužilaštva BiH zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo iz člana 202d stav (2) KZ BiH „Organiziranje terorističke grupe“, u vezi sa članom 201. KZ BiH „Terorizam“.

Osobe lišene slobode sumnjiče se da su u proteklom periodu na sirijskom ratištu učestvovale u oružanim sukobima na strani ISIL-a.

Prilikom rada na ovom predmetu ostvarena je veoma dobra policijska saradnja na nacionalnom nivou, i to sa Graničnom policijom BiH, Obavještajno-sigurnosnom agencijom i Federalnom upravom policije, te saradnja na međunarodnom nivou, što je rezultiralo izručenjem M.S. i O.A.K.

Navedene osobe privedene su u službene prostorije SIPA-e, a nakon kriminalističke obrade, shodno uputama postupajućeg tužioca Tužilaštva BiH, odlučit će se o njihovom  daljem statusu.