BiH NIJE RAJ ZA PRANJE NOVCA

Kada su evaluatori Оdbora Vijeća Evrope za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma (MONEYVAL) nakon posjete Bosni i Hercegovini u maju i junu ove godine i uvida u zakonske i podzakonske akte u preko 60 domaćih institucija i na desetine obavljenih intervjua, napisali na 265 stranica izvještaj koji je sadržavao 1145 primjedbi, malo ko je vjerovao da će isti ti eksperti nakon samo nekoliko mjeseci promijeniti mišljenje.

Upravo to se dogodilo na trećoj plenarnoj sjednici MONEYVALA koja je u organizaciji Vijeća Evrope održana 10.12.2009. godine u Strazburu.

Eksperti iz 30 evropskih zemalja su nakon detaljnih provjera i niza razgovora sa bh. delegacijom koju je predvodio Mijo Golub, v.d. načelnika Finansijsko-obavještajnog odjela SIPA-e, zaključili da je BiH u međuvremenu ispunila najveći broj preporuka za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

Prolazak BiH u trećem evaluacijskom krugu provjera u okviru MONEYVALA prema ocjeni bh. medija predstavlja jasan znak da naša zemlja nije poligon za pranje novca i finansiranje terorističkih aktivnosti.

BiH je prema pisanju „Dnevnog avaza“ od 18.12.2009. godine „dobila potvrdu da su propisi i rad institucija, finansijskih, pravosudnih i agencija za provođenje zakona, u tim oblastima zadovoljili evropske standarde“. Prema njihovom pisanju u slučaju da BiH nije dobila pozitivno mišljenje, posljedice po državu bi bile vrlo negativne.

“U tom slučaju, sve finansijske transakcije bile bi pod posebnim režimom monitoringa, što bi se posebno odrazilo na funkcioniranje bankarskog sistema i usluga. Istovremeno bi bilo izraženo nepovjerenje prema bh. institucijama zaduženim da nadziru ili uočavaju eventualne tokove novca za finansiranje terorističkih aktivnosti“, navodi se u tekstu koji je objavljen u navedenom listu pod naslovom „BiH nije raj za poligon za pranje novca i finansiranje terorizma“.

Tekst u cijelosti pročitajte ovdje

Mijo Golub, šef delegacije BiH, koju su još činili, između ostalog, i predstavnici Centralne banke BiH, Agencije za bankarstvo, MUP-a RS, agencija za osiguranje i Ministarstva pravde BiH, ističe da je uspjeh pozitivnog izvještaja iz Strazbura još veći s obzirom da se on prosljeđuje svim ključnim međunarodnim institucijama - Evropskoj komisiji, MMF-u i Svjetskoj banci.

„Da BiH nije dobila pozitivan izvještaj, bila bi u grupi zemalja s posebnim režimom, što bi povlačilo za sobom ocjenu da BiH nije sigurna za ulaganje. Konkretno, Evropska unija bi svojim članicama poručila da ne ulažu u BiH“, kaže Mijo Golub.