Ambasadorica Republike Francuske u BiH sa saradnicima posjetila SIPA-u

Ambasadorica Republike Francuske u BiH NJ.E. Kristin Tudik posjetila je danas (13.1.2021. godine) sa saradnicima Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) i sastala se sa direktorom SIPA-e Darkom Ćulumom.

Na sastanku je razgovarano o aktuelnoj migrantskoj krizi u BiH, svim aspektima rada SIPA-e, njenim nadležnostima, organizacionoj strukturi, saradnji te ulozi koju ima u sigurnosnom sistemu BiH. U tom kontekstu, direktor SIPA-e upoznao je ambasadoricu Tudik o svim bitnim činjenicama u vezi sa dosadašnjim radom SIPA-e, prioritetima u budućem radu, kao i o zajedničkoj saradnji i provedenim akcijama SIPA-e i nadležnih sigurnosnih agencija Republike Francuske protiv najsloženijih oblika kriminala.

Direktor SIPA-e je istakao da su prioriteti SIPA-e borba protiv terorizma, organiziranog kriminala, te finansijskog kriminala i korupcije, kao i saradnja sa partnerskim agencijama u zemlji i regionu.

Učesnici sastanka izrazili su zadovoljstvo na dosadašnjoj uspješnoj saradnji i uvjerenje da će biti nastavljena i dodatno unaprijeđena u narednom periodu.