Ambasador Velike Britanije posjetio SIPA-u

Ambasador Velike Britanije u BiH NJ.E. Edward Ferguson posjetio je danas (12.10.2017. godine) Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) i sastao se sa direktorom SIPA-e Pericom Stanićem.

Na sastanku je razgovarano o realiziranim aktivnostima SIPA-e u borbi protiv najsloženijih vidova kriminala, o aktuelnim sigurnosnim izazovima u BiH i svijetu i budućim planovima SIPA-e. U tom kontekstu, naglašeni su dosadašnja uspješna saradnja, efikasna razmjena obavještajnih saznanja i informacija i drugi vidovi podrške. Precizirani su modaliteti i pravci buduće saradnje, s ciljem efikasnijeg suprotstavljanja sigurnosnim izazovima današnjice.

http://sipa.gov.ba/assets/content/web-1624-1507807580.JPG

Ambasador Ferguson i direktor Stanić su zaključili da prioritet svih sigurnosnih i pravosudnih institucija treba da bude postizanje napretka u radu na najsloženijim slučajevima ratnih zločina, organiziranog kriminala i korupcije. Ambasador je pozdravio inicijativu ove agencije da kroz promjenu Zakona o SIPA-i pojača kapacitete u borbi protiv terorizma, te naglasio da će britanska Ambasada u BiH i u budućnosti biti na raspolaganju SIPA-i za svaki vid pomoći.