Grmek i Stanić razgovarali o budućoj saradnji i jačanju kapaciteta SIPA-e

Ambasador Slovenije Iztok Grmek posjetio SIPA-u

Ambasador Slovenije u BiH NJ.E. Iztok Grmek i slovenački policijski ataše u BiH Janko Goršek posjetili su danas (5.4.2016. godine) Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) i sastali se sa direktorom SIPA-e Pericom Stanićem.

Budući da je ovo prva posjeta ambasadora Slovenije SIPA-i od kada je Perica Stanić imenovan za direktora, razgovarano je o aktivnostima SIPA-e u borbi protiv najsloženijih vidova kriminala i budućim planovima, kao i o aktuelnim sigurnosnim izazovima. Akcenat je bio na naporima SIPA-e i nadležnih organa Slovenije u borbi protiv terorizma i svih oblika organiziranog kriminala. U tom kontekstu razgovarano je o saradnji u proteklom periodu i efikasnoj razmjeni obavještajnih saznanja i informacija, te o dodatnom jačanju kapaciteta SIPA-e organiziranjem specijalističkih obuka za policijske službenike i drugim vidovima podrške.

Ambasador Grmek i ataše Goršek izrazili su zadovoljstvo zbog dosadašnje uspješne saradnje sa SIPA-om, te istakli da je SIPA bitan partner Slovenije u borbi protiv najtežih oblika kriminala.

Na sastanku su precizirani modaliteti i pravci buduće saradnje, s ciljem efikasnijeg suprotstavljanja sigurnosnim izazovima današnjice.