Ambasador Italije u BiH sa saradnicima posjetio SIPA-u

Ambasador Italije u BiH NJ.E. Nikola Minasi i predstavnik Ureda za vezu sa Interpolom Italije za BiH, posjetili su danas (27.8.2020. godine) Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) i sastali se sa direktorom SIPA-e Darkom Ćulumom.

Budući da je ovo prva posjeta ambasadora Italije SIPA-i od kada je Darko Ćulum imenovan za direktora, razgovarano je o aktivnostima SIPA-e u borbi protiv najsloženijih vidova kriminala i budućim planovima, kao i o aktuelnim sigurnosnim izazovima u BiH i svijetu. Minasi i Ćulum razgovarali su i o bilateralnoj saradnji u oblastima od obostranog interesa, s posebnim osvrtom na borbu protiv terorizma kao globalnog fenomena.

Direktor SIPA-e je istakao da su prioriteti SIPA-e borba protiv terorizma, organiziranog kriminala, te finansijskog kriminala i korupcije, kao i saradnja sa partnerskim agencijama u zemlji i regionu.

NJ.E. Nikola Minasi čestitao je direktoru SIPA-e na imenovanju i zaželio uspjeh u radu te istakao da je u proteklom periodu saradnja sa SIPA-om bila izuzetno uspješna. On je rekao da SIPA ima njegovu podršku i da će Italija i dalje biti partner SIPA-i u borbi protiv svih oblika kriminala i jačanju njenih ukupnih kapaciteta.

Učesnici sastanka izrazili su zadovoljstvo na dosadašnjoj uspješnoj saradnji i uvjerenje da će biti nastavljena i dodatno unaprijeđena u narednom periodu.