Održan sastanak sa direktorom Pericom Stanićem

Ambasador Italije u BiH sa saradnicima posjetio SIPA-u

Ambasador Italije u BiH NJ.E. Nicola Minasi posjetio je danas (5.10.2017. godine) sa saradnicima Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) i sastao se sa direktorom SIPA-e Pericom Stanićem.

Budući da se radi o prvoj posjeti SIPA-i, direktor Stanić upoznao je аmbasadora Italije o osnovnim aspektima rada SIPA-e, njenim nadležnostima i ulozi u sigurnosnom sistemu BiH. Razgovarano je o aktuelnim sigurnosnim izazovima u BiH i svijetu, s posebnim osvrtom na borbu protiv terorizma kao globalne prijetnje i svih vidova organiziranog kriminala.

Tema sastanka bila je i uspješаn završetak projekta IPA-2013 „Borba protiv organiziranog kriminala: Međunarodna saradnja u krivičnim stvarima“ za Zapadni Balkan, što će biti obilježeno u oktobru na ministarskoj konferenciji u Trstu. Nosilac projekta IPA-2013 je Italija, a SIPA je učestvovala u nizu aktivnosti koje su realizirane u proteklom periodu, s ciljem jačanja ukupnih kapaciteta u borbi protiv organiziranog kriminala i unapređenja međunarodne saradnje. Istaknut je značaj realiziranih aktivnosti, imajući u vidu aktuelne trendove i transnacionalni karakter organiziranog kriminala.

Ambasador Italije i direktor SIPA-e izrazili su zadovoljstvo na dosadašnjoj uspješnoj saradnji i uvjerenje da će biti nastavljena i dodatno unaprijeđena u narednom periodu.