AKCIJA SIPA-E KODNOG NAZIVA „PIONIR“

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u saradnji sa službenicima Uprave za indirektno oporezivanje BiH i policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog i Srednjobosanskog kantona, danas (02.10.2018. godine), postupajući po naredbi Suda BiH, započeli su vršenje pretresa na pet lokacija.

U toku pretresa pronađena je jedna mašina za rezanje duhana, oko 70 kg rezanog duhana, oko 1.000 kg fabrički obrađenog duhana (stripsa), oko 2000 kutija cigareta bez akciznih markica, veća suma novca za koju postoje osnovi sumnje da je pribavljena izvršenjem kaznenog djela, kao i dokumentacija koja može poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Također, u četiri pravne osobe na području Orašja, Obudovca, Bijeljine i Gradačca, po naredbi Tužilaštva BiH, u toku je privremeno oduzimanje dokumentacije koja može poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku. Naredbama suda obuhvaćene su četiri osobe sa područja Tuzle, Lukavca i Viteza, i iste će biti lišene slobode. Akcija se provodi u cilju dokazivanja postojanja elemenata krivičnog djela „Organizirani kriminal“, iz člana 250. u vezi sa krivičnim djelom „Nedozvoljen promet akciznih proizvoda“, iz člana 210a. Krivičnog zakona BiH.