Konferencija za novinare

Akcija kodnog naziva „Kurir“

U službenim prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas je (24.12.2015. godine) održana konferencija za novinare povodom operativne akcije „Kurir“. O rezultatima akcije govorili su glasnogovornik Uprave za indirektno oporezivanje BiH Ratko Kovačević, šef Odjela za provođenje propisa Uprave za indirektno oporezivanje Mehmedalija Osmić i glasnogovornica SIPA-e Kristina Jozić.

Operativna akcija „Kurir“ započeta je u ponedjeljak (21.12.2015. godine) i zajednička je akcija Državne agencije za istrage i zaštitu i Uprave za indirektno oporezivanje BiH u okviru borbe protiv poreske utaje i pranja novca. Realizira po naredbama Tužilaštva BiH i Suda BiH, a u saradnji sa policijskim službenicima Policije Brčko distrikta BiH, MUP-a Tuzlanskog kantona i MUP-a Posavskog kantona. Prilikom rada na ovom predmetu ostvarena je bliska saradnja sa MUP-om Republike Hrvatske, na čijem području su koordinirano provedene određene aktivnosti.

U okviru akcije „Kurir“ proteklih dana pretresene su stambene i poslovne prostorije, te magacinski prostori pravnih osoba na 21 lokaciji na području Sarajeva, Orašja, Brčko distrikta BiH i Gradačca.  Tokom pretresa pronađen je i privremeno oduzet novac u gotovini u različitim valutama u protivvrijednosti preko 220 hiljada eura, oružje, finansijsko-poslovna i druga dokumentacija, interne evidencije, više putničkih i teretnih motornih vozila, mobilni telefoni i SIM kartice, više računara i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku. Pretresi na određenim lokacijama traju i danas.

Policijski službenici SIPA-e u utorak su (22.12.2015. godine) lišili slobode devet osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela, u vezi sa krivičnim djelima poreska utaja i pranje novca. Nakon kriminalističke obrade, sedam osumnjičenih osoba predato je jučer (23.12.2015. godine) Tužilaštvu BiH na dalje postupanje,  uz izvještaj o postojanju osnova sumnje o počinjenom krivičnom djelu.

Ove osobe sumnjiče se da su udruženim djelovanjem na području BiH počinile krivična djela poreska utaja ili prevara i pranje novca, tako što je više pravnih osoba u vlasništvu kineskih državljana organiziralo i vršilo uvoz razne vrste robe iz Kine, a veći dio uvezene robe prodavan bez evidentiranja u poslovnoj dokumentaciji na području općine Gradačac, Tržnici „Arizona“ i području Brčko distrikta BiH, te na području Sarajeva. Na ovaj način pribavili su veće količine novca bez porijekla, koji su potom, posredstvom više saradnika koji su bh. državljani, nelegalno prebacivali u Republiku Hrvatsku, odakle je preko računa poslovnih banaka transferiran na njihove račune u Kini.

Navedene osobe sumnjiče se da su na ovaj način iznijele iz BiH novac u vrijednosti većoj od 23 miliona KM, čime su oštetile budžet  BiH za više od tri miliona KM.         

Aktivnosti na ovom predmetu intenzivno se nastavljaju radi rasvjetljavanja krivičnih djela i dokumentiranja nezakonitih aktivnosti osumnjičenih osoba.