Akcija „Kapija“: SIPA lišila slobode jednu osobu zbog zloupotrebe službenog položaja i korupcije

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su (13.11.2017. godine), u operativnoj akciji kodnog naziva „Kapija“, na području Cazina slobode lišili jednu osobu zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivično djelo iz člana 383. KZ FBiH „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“, u vezi sa krivičnim djelom iz člana 380. KZ FBiH „Primanje dara i drugih oblika koristi“ .

Osoba lišena slobode sumnjiči se da je u svojstvu odgovorne osobe tražila veći novčani iznos na ime određenog zakupa kako bi sebi pribavila protivpravnu imovinsku korist, a na štetu privrednog društva u kojem obnaša dužnost odgovorne osobe. 

U toku su pretresi objekata na više lokacija na području Unsko-sanskog kantona s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Aktivnosti se realiziraju po naredbama Općinskog suda u Sarajevu i Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, uz podršku policijskih službenika MUP-a Unsko-sanskog kantona.

Osoba lišena slobode bit će privedena u službene prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade, nakon čega će, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i počiniocu, biti predata Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo na dalje postupanje.

Radi zaštite interesa dalje istrage, u ovoj fazi ne možemo iznositi druge informacije u javnost.