U toku izvođenje operativne akcije kodnog naziva “Damar”

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), rano jutros (26.9.2018. godine), u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Austrije i Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srbije, te uz pomoć policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, započeli su realizaciju međunarodne policijske akcije kodnog naziva „Damar“.

Akcija je usmjerena na prikupljanje dokaza o izvršenju krivičnog djela iz člana 250. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine „Organizirani kriminal“, u vezi sa krivičnim djelom iz člana 195. istog zakona „Neovlašteni promet opojnim drogama“.

 U toku su pretresi stambenih i poslovnih objekata, pokretnih stvari i osoba na šest lokacija na području Bijeljine i Vukosavlja.

 Postoje osnovi sumnje da su osumnjičeni u periodu od aprila do septembra 2018. godine, s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi, osnovali organiziranu kriminalnu grupu radi proizvodnje i krijumčarenja opojne droge marihuane i njenog derivata skanka iz Bosne i Hercegovine u Republiku Austriju.

 Aktivnosti se izvode po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, a do sada su slobode lišene tri osobe i otkrivena laboratorija sa vještačkim uslovima za uzgoj marihuane.

 O rezultatima akcije javnost će biti naknadno informirana.