U operativnoj akciji „Alfa“ slobode lišeno jedna osoba

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su (3.11.2021. godine) realizirali operativnu akciju „Alfa“, u okviru koje su izvršeni pretresi na četiri lokacije na području Foče i Kiseljaka zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo iz člana 250. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine „Organizirani kriminal“, u vezi sa krivičnim djelom iz člana 195. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine „Neovlašteni promet opojnim drogama“. U operativnoj akciji slobode je lišena jedna osoba.

Osoba lišena slobode sprovedena je u prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade, nakon čega će biti ispitana u svojstvu osumnjičene te će nakon okončanja navedenih radnji biti predata u nadležnost Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

Prilikom pretresa pronađen je i privremeno oduzet mobilni telefon sa SIM karticom koji može poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku zbog naprijed navedenih djela za koja se osoba sumnjiči.

Osumnjičenoj osobi stavlja se na teret da je u prethodnom periodu, s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi neovlaštenom međunarodnom kupoprodajom, prenosom, prevozom, držanjem, posredovanjem u daljoj međunarodnoj prodaji, slanjem i isporukom opojne droge marihuana, prevezla 81,165 kg marihuane na teretnom motornom vozilu koje je vlasništvo organizatora grupe za organizirani kriminal. Navedena osoba opojnu drogu je povezla iz Bosne i Hercegovine s namjerom da je isporuči u Republiku Austriju, krećući se preko Republike Hrvatske i Republike Slovenije, prilikom čega je na Međunarodnom graničnom prelazu „Gruškovje“, u Republici Sloveniji, kontrolom vozila koju su izvršili carinski i policijski organi Republike Slovenije, u skrivenom prostoru na vozilu marihuana otkrivena i pronađena.

S ciljem prikupljanja informacija i dokaza, u ovom predmetu je u prethodnom periodu ostvarena intenzivna međunarodna saradnja sa policijskim i pravosudnim organima Republike Slovenije, Republike Hrvatske i Republike Austrije, a tokom rada na predmetu podršku je pružio Policijski centar Jugoistočne Evrope (SELEC).