U nastavku operativne akcije „Brend“ slobode lišena još jedna osoba

U nastavku aktivnosti u okviru predmeta kodnog naziva „Brend“, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su (4.3.2019. godine) na području Banje Luke i Tuzle pretresli osobe, stambene i poslovne objekte, službene prostorije Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine i pokretne stvari, koje koriste dvije osumnjičene osobe.

Pretresi su izvršeni po naredbi Suda Bosne i Hercegovine prilikom čega su otkriveni i privremeno oduzeti predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa počinjenjem krivičnog djela iz člana 249. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine „Udruživanje radi činjenja krivičnih djela“, u vezi sa krivičnim djelima iz člana 218. „Davanje dara i drugih oblika koristi“, iz člana 217. „Primanje dara i drugih oblika koristi“ i člana 220. „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja”, propisanih Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.

Tokom pretresa privremeno su oduzeti mobilni telefoni, SIM kartice i interne evidencije, koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku.

Nakon pretresa osoba, objekata i pokretnih stvari slobode je lišena jedna osumnjičena osoba, službenik Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, koja će nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e biti predata u nadležnost postupajućem tužiocu Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Druga osoba je, nakon što se odazvala pozivu policijskih službenika, ispitana u svojstvu osumnjičene o čemu će Tužilaštvu Bosne i Hercegovine biti dostavljen odgovarajući izvještaj.