U nastavku akcije „Papirus“ slobode lišena jedna osoba

U nastavku aktivnosti u predmetu kodnog naziva „Papirus“, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su, 21.4.2017. godine, slobode lišili jednu osobu zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivično djelo krivotvorenje isprave i ovjeravanje neistinitog sadržaja. Aktivnosti su sprovedene u saradnji sa Graničnom policijom BiH.

Postupajući po predmetu Tužilaštva BiH, policijski službenici SIPA-e u prethodnom periodu su provodili istražne radnje protiv više osoba za koje postoje osnovi sumnje da su u periodu od 2013. do 2016. godine zajedničkim djelovanjem uspostavile sistem za krađu identiteta građana BiH, te neovlašteno pribavljale i koristile lične podatke državljana BiH, s ciljem pribavljanja i prodaje lažnih dokumenata drugim osumnjičenim osobama.

Policijski službenici Granične policije BiH su, 21.4.2017. godine na Graničnom prelazu „Orašje“, prilikom pokušaja prelaska granice zadržali jednu osobu zbog postojanja osnova sumnje da je koristila lažni pasoš BiH. Na osnovu usmene naredbe sudije za prethodni postupak Općinskog suda u Sarajevu, policijski službenici SIPA-e pretresli su navedenu osobu i pronašli i privremeno oduzeli lažni pasoš BiH i lažnu ličnu kartu BiH. Osoba je lišena slobode i privedena u službene prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade, nakon čega je u svojstvu osumnjičenе predatа Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo na dalje postupanje.