Specijalci uspješno završili obuku iz oblasti SCUBA ronjenja

U Mostaru promovirana šesta generacija kadeta SIPA-e

U Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadrova (AEPTM) u Mostaru danas je (15.11.2017. godine) održana svečanost na kojoj je u čin mlađi inspektor promovirano 25 kadeta Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i pet kadeta Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Ovo je šesta generacija kadeta SIPA-e koji su prošli rigoroznu selekciju u okviru konkursne procedure za prijem kadeta SIPA-e. Tokom četveromjesečne obuke polaznici su pohađali osnovnu policijsku obuku za sticanje čina mlađi inspektor. Obuka se sastojala od dvije faze. Prva faza podrazumijevala je teorijsku nastavu sa praktičnim vježbama, dok je drugu fazu činila situacijska i terenska obuka i polaganje završnog ispita. U narednom periodu kadeti će potpisati ugovor o radu i položiti svečanu zakletvu, čime će službeno zasnovati radni odnos u SIPA-i.

Direktor SIPA-e Perica Stanić čestitao je kadetima uspješan završetak osnovne policijske obuke i poželio mnogo sreće i uspjeha u budućem radu. Kadetima su čestitke uputili i Branko Vukoja, direktor AEPTM-a, Mirsad Vilić, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH i Mijo Krešić, zamjenik ministra sigurnosti BiH. Tokom obraćanja kadetima istakli su kako su izabrali časno i odgovorno zanimanje koje traži „vruće srce, hladnu glavu i čiste prste”. Takođe su naglasili i potrebu cjeloživotnoga učenja i usavršavanja kao osnovnog uslova za uspješnu borbu protiv svih oblika kriminala, s ciljem povećanja efikasnosti i djelotvornosti rada policijskih agencija.                                     

Na svečanosti su dodijeljeni i certifikati polaznicima specijalističkih obuka iz oblasti SCUBA ronjenja. U saradnji Sportsko-ekološkog udruženja „Hercegovina“ i AEPTM-a tokom godine su održane dvije obuke iz ove oblasti, a prva provedena obuka je obuka „Ronilac otvorenih voda“, koju su pohađala i uspješno završila četiri pripadnika Jedinice za specijalnu podršku SIPA-e.