U akciji „Vozač“ SIPA lišila slobode tri osobe

 Postupajući po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su, 23.10.2013. godine, u okviru akcije „Vozač“, pretresli objekte na više lokacija na području Ugljevika, Lopara i Bijeljine, te slobode lišili tri osobe osumnjičene za organizirani kriminal. Navedene aktivnosti realizirane su uz asistenciju pripadnika MUP-a RS. 

Slobode su lišene osobe inicijala V.T., J.A. i G.S., zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo iz člana 250. KZ BiH „Organizirani kriminal“, u vezi sa krivičnim djelom iz člana 195. KZ BiH „Neovlašteni promet opojnim drogama“ i krivičnim djelom iz člana 189. KZ BiH „Krijumčarenje osoba“.

U okviru današnjih pretresa objekata, vozila i osoba pronađeni su i privremeno izuzeti određeni predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku (mobilni telefoni, SIM kartice i jedna automatska puška).

Osobe lišene slobode privedene su u službene prostorije Regionalnog ureda Državne agencije za istrage i zaštitu u Tuzli, gdje će nad njima biti izvršena kriminalistička obrada, nakon čega će se, shodno uputama nadležnog tužioca, odlučiti o njihovom daljem statusu.

U okviru aktivnosti na ovom predmetu, kao rezultat razmjene obavještajnih podataka, pripadnici MUP-a R. Hrvatske početkom oktobra ove godine slobode su lišili dvije osobe zbog krijumčarenja ljudi.