U akciji „Kurir“ policijski službenici SIPA-e pretresli 17 lokacija

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), u operativnoj akciji „Kurir“, pretresli su danas (21.12.2015. godine) 17 lokacija na širem području Bosne i Hercegovine. Akcija je izvedena u saradnji sa službenicima Uprave za indirektno oporezivanje BiH i MUP-a Republike Hrvatske, a uz pomoć policijskih službenika Policije Brčko distrikta BiH, MUP-a Tuzlanskog kantona i Posavskog kantona.

Osobe osumnjičene u ovom predmetu terete se da su, u periodu od avgusta 2014. godine do decembra 2015. godine, udruženo djelovale i više puta, preko Graničnog prelaza „Orašje“, iz BiH u Republiku Hrvatsku nelegalno prenijele novac u gotovini, polagale na bankovne račune otvorene u bankama na teritoriji Republike Hrvatske, a potom putem bankovne transakcije slale pravnim i fizičkim osobama na račune otvorene u poslovnim bankama u Kini. Robu kupljenu novcem koji je prebacivan na račune u kineskim bankama, osumnjičene osobe prodavale su „nacrno“ na području Bosne i Hercegovine. Navedene osobe iznijele su iz BiH novac u vrijednosti većoj od 23 miliona KM, čime su oštetile budžet  BiH za više od tri miliona KM.

Akciji je prethodila višemjesečna složena kriminalistička istraga kojom su dokumentirane nezakonite aktivnosti osumnjičenih pravnih i fizičkih osoba. Prilikom pretresa pronađen je i privremeno oduzet novac u vrijednosti preko 200 hiljada eura, oružje, poslovna dokumentacija i više putničkih i teretnih motornih vozila. Navedeni predmeti poslužit će kao dokazi u daljem postupku.

            Nakon završetka pretresa javnost će biti detaljnije informirana.