U akciji kodnog naziva „Kapak“ SIPA slobode lišila tri osobe

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su (10.6.2015. godine), u operativnoj akciji „Kapak“, na području Mostara i Nevesinja pretresli objekte na dvije lokacije i slobode lišili tri osobe inicijala T.Đ. (1965), I.B. (1958) i V.J (1978).

Navedene osobe lišene su slobode zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo iz člana 250. KZ BiH „Organizirani kriminal“, u vezi sa krivičnim djelom iz člana 195. KZ BiH „Neovlašteni promet opojnim drogama“.

Prilikom lišenja slobode kod pomenutih osoba pronađeno je i privremeno oduzeto oko 500 grama praškaste materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu heroin, te drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku. 

Osobe lišene slobode sumnjiče se da su kao pripadnici organizirane kriminalne grupe tokom 2015. godine vršili neovlašteni promet opojne droge heroin radi pribavljanja protivpravne imovinske koristi. Nakon prikupljanja materijalnih dokaza i potvrđivanja osnova sumnje, na prijedlog Državne agencije za istrage i zaštitu, Sud BiH i Tužilaštvo BiH izdali su naredbe za pretrese i lišenja slobode koji su danas realizirani.

Osobe lišene slobode bit će privedene u službene prostorije SIPA-e u Istočnom Sarajevu, gdje će se nad njima izvršiti kriminalistička obrada, nakon čega će biti predate Tužilaštvu BiH na dalje postupanje.