U akciji „Delta“ SIPA lišila slobode 26 osoba

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) juče su (7.7.2020. godine), po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, realizirali operativnu akciju kodnog naziva „Delta“.

Prilikom realizacije operativne akcije, policijski službenici SIPA-e pretresli su osobe, stambene i poslovne objekte na 32 lokacije u Brčkom, Obudovcu, Bijeljini, Tuzli, Srebreniku, Živinicama, Sarajevu, Zenici, Travniku, Novom Travniku, Vitezu, Posušju, Grudama, Ljubuškom, Mostaru i Tomislavgradu te lišili slobode 26 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo iz člana 250. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine „Organizirani kriminal“, u vezi sa članom 210a. „Nedozvoljen promet akciznih proizvoda“ i članom 209. „Pranje novca“ istog zakona.

Osumnjičene osobe terete se da su u saradnji sa drugim osobama, s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi, osnovali grupu za organizirani kriminal radi nezakonitog stavljanja u promet duhana za pušenje i cigareta, bez plaćanja akcize na duhan za pušenje i cigarete i bez obilježavanja navedenih proizvoda akciznim markicama Bosne i Hercegovine, čime je budžet Bosne i Hercegovine oštećen za iznos od oko 36.000.000 KM po osnovu neplaćene akcize na duhan i cigarete.

Prilikom pretresa otkriveni su i privremeno oduzeti predmeti traženi naredbama, odnosno tri mašine za sječenje duhana, osam ručnih mašinica za motanje cigareta, oko 14.215 kutija cigareta, oko 35.720 komada rinfuznih cigareta, 37 mobilnih telefona, šest digitalnih vaga, veća količina duhana za pušenje, duhana u listu i rezanog duhana, jedan pečat, novac, dvije automatske puške sa 134 komada pripadajuće municije i šest okvirova te određena poslovna dokumentacija.

Navedene aktivnosti izvršene su u saradnji sa službenicima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, policijskim službenicima MUP-a Republike Srpske, MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona, MUP-a Zapadnohercegovačkog kantona, MUP-a Tuzlanskog kantona, MUP-a Zeničko-dobojskog kantona, MUP-a Srednjobosanskog kantona, MUP Kantona Sarajevo i Policije Brčko distrikta BiH.