OPERATIVNA AKCIJA „LOZA“

TUZLA: SIPA lišila slobode dvije osobe

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, juče su (25.2.2019. godine) na području Tuzle, u okviru predmeta kodnog naziva „Loza”, lišili slobode dvije osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo iz člana 189. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine „Krijumčarenje ljudi“.

Postupajući po usmenoj naredbi Suda Bosne i Hercegovine, policijski službenici SIPA-e pretresli su osobe i vozila prilikom čega su otkrili i privremeno oduzeli četiri mobilna telefona i pet SIM kartica, putničko motorno vozilo marke „Dacia“ tip „logan“ i putničko motorno vozilo marke „Ford“ tip „mondeo“ sa pripadajućim saobraćajnim dozvolama i ključevima.

Postoje osnovi sumnje da su osumnjičeni, 24.2.2019. godine oko 22,00 sata, upravljajući navedenim vozilima, na područje Tuzle dovezli dvanaest krijumčarenih osoba, za koje je naknadno utvrđeno da su četiri državljani Iraka, šest državljani Irana i dvije državljani Pakistana. Navedene osobe nisu posjedovale identifikacioni dokumente, niti potvrdu o iskazanoj namjeri za azil.

Policijski službenici SIPA-e su, uz prisustvo ovlaštenog sudskog tumača, obavili razgovor sa krijumčarenim osobama i izvršili radnje prepoznavanja osumnjičenih osoba, nakon čega su krijumčarene osobe predate službenicima Službe za poslove sa strancima.

SIPA-e će dostaviti Tužilaštvu Bosne i Hercegovine izvještaj u vezi sa provedenom akcijom.