Studenti postdiplomskog studija Fakulteta političkih nauka posjetili SIPA-u

Studenti druge godine postdiplomskog studija Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, danas su, 5.12.2013. godine, u pratnji profesora dr. Vlade Azinovića, posjetili Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA), gdje je organizirano predavanje iz oblasti terorizma.

Studentima koji na Odsjeku za sigurnost FPN-a slušaju predmet „Terorizam i političko nasilje“, predavanja su održali predstavnici Odsjeka za borbu protiv terorizma i trgovine ABHO i Jedinice za specijalnu podršku SIPA-e, koji se u svakodnevnom radu susreću sa ovim fenomenom.

Da bi se približio fenomen terorizma kao najozbiljnije sigurnosne prijetnje današnjice na globalnom nivou, predavanjima su obuhvaćene oblasti koje se odnose na mjesto i ulogu koju SIPA ima u sigurnosnom sistemu BiH, te nadležnosti SIPA-e u borbi protiv ovog vida kriminala.

U sklopu posjete studenti su obišli službene prostorije SIPA-e koje koriste pripadnici pomenutog оdsjeka, kao i sale za saslušanje, a upriličena je i posjeta bazi Jedinice za specijalnu podršku SIPA-e.
Također, gledali su promotivni film Jedinice za specijalnu podršku, u kojem su prikazane vježbe specijalaca, ali i inserti iz stvarnih operativnih akcija. Studenti su imali mogućnost da se okušaju na „Laser shotu“, a prezentirana im je i pokazna vježba.

Današnja posjeta jedan je od rezultata uspješne saradnje između Državne agencije za istrage i zaštitu i Odsjeka za sigurnosne i mirovne studije Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, koja će se nastaviti i u predstojećem periodu.