SIPA u njemačkom dokumentarcu o borbi protiv krijumčarenja oružja

Aktivnosti Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u borbi protiv krijumčarenja oružja prezentirane su u njemačkom dokumentarnom filmu o borbi protiv krijumčarenja oružja koji je izradila produkcijska kuća „Diwafilm“.

U dokumentarcu direktor njemačke policije Klaus-Dieter Tietz, između ostalog, govori da je SIPA vodeća policijska agencija u BiH koja ima nadležnost na teritoriji cijele države, a istražitelj SIPA-e priča o međunarodnoj trgovini oružjem, rutama krijumčarenja i organiziranosti kriminalnih grupa.

Kadrovi za pomenuti dokumentarac snimljeni su u decembru 2013. godine u službenim prostorijama SIPA-e u sjedištu i na Pašinom brdu u Sarajevu. Jedinica za specijalnu podršku SIPA-e izvela je pokazne vježbe iz oblasti taktike specijalnih dejstava za potrebe snimanja dokumentarca, a u filmu je korišten foto i video materijal iz stvarnih operativnih akcija SIPA-e.

Cilj dokumentarnog filma o borbi protiv krijumčarenja oružja je da prikaže uspješno realizirane operativne akcije i sveukupne aktivnosti agencija za provođenje zakona u BiH i Njemačkoj u borbi protiv ovog vida kriminala.