SIPA u akciji „Kvarc“ lišila slobode B.I. zbog korupcije

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su (7.5.2015. godine) u operativnoj akciji „Kvarc“ na području Tuzle slobode lišili osobu inicijala B.I., a u toku je pretres jednog objekta i putničkog motornog vozila s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku. Navedene aktivnosti realiziraju se po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH.

Osoba inicijala B.I. lišena je slobode zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivično djelo iz člana 380. stav (2) KZ FBiH „Primanje dara i drugih oblika koristi“, tako što je u namjeri da pribavi protivpravnu imovinsku korist, kao službena osoba u Federaciji, zahtijevala i primila određeni novčani iznos da u okviru svog ovlaštenja učini što bi morala učiniti.

Akciji „Kvarc“ prethodila je višemjesečna složena kriminalistička istraga u okviru koje su zadokumentirane nezakonite aktivnosti osumnjičene osobe u ovom predmetu.

Osoba lišena slobode bit će privedena u službene prostorije Regionalnog ureda SIPA-e u Tuzli gdje će se nad njom izvršiti kriminalistička obrada, nakon čega će se, shodno uputama postupajućeg tužioca, odlučiti o njenom daljem statusu.