SIPA provela interni postupak povodom objavljivanja službenog akta pod oznakom „Tajno“ u medijima

Nakon što je sadržaj službenog akta Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) sa oznakom povjerljivosti „Tajno“, koji se odnosio na predmet „Ozren“, a koji je Agencija, 21.8.2013. godine, uputila Tužilaštvu BiH, u potpunosti objavljen u magazinu „DANI“ 17.10.2013. godine, a potom u dnevnim novinama „Oslobođenje“ 18.10.2013. godine, te kasnije i u drugim medijima, Odjel za unutrašnju kontrolu SIPA-e preduzeo je potrebne mjere i radnje iz svoje nadležnosti, s ciljem utvrđivanja svih bitnih činjenica i okolnosti u vezi sa objavljivanjem predmetnog akta u medijima.

Nakon sveobuhvatnih provjera koje su proveli službenici Odjela za unutrašnju kontrolu SIPA-e, utvrđeno je i konstatirano u završnom izvještaju da službenici SIPA-e navedeni službeni akt nisu učinili dostupnim pomenutim medijima, te da je akt uredno otpremljen Tužilaštvu BiH.

O rezultatima izvršenih provjera, a s ciljem utvrđivanja daljih bitnih činjenica i okolnostima u vezi sa naprijed navedenim, SIPA je informirala Ministarstvo sigurnosti BiH (Sektor za zaštitu tajnih podataka), od kojeg je zatražila da u okviru svojih nadležnosti preduzme potrebne mjere i radnje, odnosno da inicira provođenje internih postupaka u institucijama kojima je akt upućen.

U skladu sa zakonskim propisima, Državna agencija za istrage i zaštitu dostavila je Tužilaštvu BiH izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv NN izvršioca ili više njih, zbog postojanja osnova sumnje o počinjenom krivičnom djelu iz člana 164. KZ BiH „Odavanje tajnih podataka“.