Operativne akcije „Bonus“ i „Master“

SIPA pretresа više lokacija na teritoriji BiH

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su (25.5.2017. godine) započeli dvije koordinirane operativne akcije kodnih naziva „Bonus“ i „Master“, usmjerene protiv organiziranog kriminala.

Postupajući po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, SIPA pretresa veći broj stambenih i poslovnih objekata na više lokacija na području Banje Luke, Gradiške, Sarajeva, Tuzle, Srebrenika, Gradačca i Brčko distrikta BiH. Pretresi se vrše u sklopu koordinirane akcije u dva predmeta, kojima su obrađene i djelimično istražene dvije grupe za organizirani kriminal, za koje postoje osnovi sumnje da su tokom prethodnih godina iz Turske, Mađarske i Italije uvozile tekstilnu i drugu robu, pritom čineći krivično djelo organizirani kriminal, u vezi sa krivičnim djelima porezna utaja i pranje novca.

Aktivnosti se provode pod nadzorom Tužilaštva BiH i u saradnji sa Graničnom policijom BiH i Upravom za indirektno oporezivanje BiH, te uz podršku MUP-a Tuzlanskog kantona, MUP-a Kantona Sarajevo, MUP-a Zeničko-dobojskog kantona, MUP-a Srednjobosanskog kantona, MUP-a Republike Srpske i Policije Brčko distrikta BiH.

 Više informacija o rezultatima operativnih akcija „Bonus“ i „Master“ bit će poznato nakon realizacije naredbi Suda BiH i Tužilštva BiH.