SIPA: Pomoć stanovništvu ugroženom poplavama u BiH

Pripadnici Jedinice za specijalnu podršku SIPA-e i Sindikata SIPA-e isporučili su danas, 30.5.2014. godine, dva kombija osnovnih namirnica građanima Bijeljine i Orašja, što je skromni doprinos pripadnika Državne agencije za istrage i zaštitu stanovništvu ugroženom poplavama u BiH. Donacija je isporučena predstavništvima Crvenog krsta u ove dvije općine, koji će namirnice distribuirati najugroženijim građanima.

U organizaciji Sindikata SIPA-e, a uz podršku menadžmenta Agencije, više od 150 pripadnika SIPA-e pridružilo se akciji pružanja pomoći u čišćenju i sanaciji nastale štete u Maglaju, Doboju, Šamcu i Bijeljini.

Volonteri SIPA-e angažirani su, 23.5.2014. godine, na raščišćavanju bolnice u Maglaju, dok su u Doboju istog dana volonteri, podijeljeni u tri ekipe, angažirani na čišćenju Policijske stanice za sigurnost saobraćaja, zgrade Centra javne sigurnosti i Doma penzionera. Volonteri SIPA-e otišli su na teren i 25.5.2014. godine, ovoga puta u Šamac, gdje su se pridružili akciji raščišćavanja i pomaganja mještanima kojima je poplavljena imovina. Također, jedna ekipa je 26.5.2014. godine ponovo upućena u Maglaj, gdje je pružila pomoć pri čišćenju prostorija Policijske stanice Maglaj i stambenih objekata, a 27.5.2014. godine volonteri su angažirani u Doboju i Bijeljini. Ekipe koje su upućene u Doboj pomagale su u čišćenju zgrade Doma penzionera i zgrade Suda u Doboju, dok je ekipa u Bijeljini, u saradnji sa civilnom zaštitom, radila na dezinfekciji stambenih objekata. Osnovni sud u Doboju uputio je zahvalnicu direktoru SIPA-e za pomoć pripadnika Agencije u čišćenju zgrade Suda.
 

Navedene aktivnosti realizirane su u koordinaciji sa lokalnim policijskim organima, koji su volontere SIPA-e, shodno potrebama, upućivali na određene lokacije.

Volonterske aktivnosti bit će nastavljene i u narednom periodu, kao i akcija prikupljanja novčanih sredstava.

Sindikat SIPA-e zahvalio se menadžmentu Agencije na čelu sa direktorom Goranom Zubcem na podršci u realiziranju volonterskih aktivnosti i ustupanju potrebnih materijalno-tehničkih sredstava Agencije. Također je pozvao ostale institucije u BiH da se pridruže akciji pružanja pomoći ugroženom stanovništvu.
 

Zahvalnicu Osnovnog suda u Doboju možete pogledati ovdje.

Zahvalnicu Crvenog krsta u Orašju možete pogledati ovdje.