SIPA podnijela izvještaj Tužilaštvu BiH protiv dvije fizičke osobe i dvije pravne osobe

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) danas je (28.4.2020.godine) Tužilaštvu Bosne i Hercegovine podnijela izvještaj o počinjenim krivičnim djelima i izvršiocima protiv dvije fizičke osobe i dvije pravne osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo iz člana 209. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine „Pranje novca“, u vezi sa krivičnim djelima iz člana 251. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine „Prevara u privrednom poslovanju“ i člana 294. istog zakona „Prevara“.

Podnošenju izvještaja prethodila je istraga koju je provela SIPA zbog postojanja osnova sumnje da su navedene osobe počinile krivično djelo pranje novca u iznosu od 300.000,00 eura i za navedeni iznos oštetile pravnu osobu iz jedne od zemalja Evropske unije u vezi sa nabavkom i isporukom zaštitne medicinske opreme tokom aktuelne situacije izazvane pandemijom korona virusa.

Aktivnosti na dokumentiranju prijavljenih krivičnih djela započete su i provedene na osnovu informacija prikupljenih međunarodnom saradnjom sa nadležnim organima iz inostranstva, u okviru kojih su privremeno oduzeti predmeti i dokumentacija od dvije fizičke osobe i četiri pravne osobe sa područja Tuzlanskog kantona i Zeničko-dobojskog kantona.