SIPA podnijela Izvještaj o počinjenim krivičnim djelima i izvršiocima

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), u okviru predmeta „Bosnalijek“, Tužilaštvu Bosne i Hercegovine podnijela je 30.3.2018. godine Izvještaj o postojanju osnova sumnje o počinjenim krivičnim djelima i izvršiocima, protiv pet fizičkih osoba, jednog državljanina BiH i četiri strana državljana, kao i dvije strane pravne osobe.

U Izvještaju se navodi da postoji osnov sumnje da su pomenute osobe počinile krivično djelo iz člana 250. KZ BiH „Organizirani kriminal“, u vezi sa krivičnim djelom iz člana 383. KZ FBiH „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“ i člana 209. KZ BiH „Pranje novca“.

Tokom istrage utvrđeno je da su navedene osobe tokom 2016. i 2017. godine, postupajući suprotno poslovnim interesima kompanije „Bosnalijek“ DD Sarajevo, ustupili potraživanja od dvije strane pravne osobe, koje su uredno izvršavale svoje obaveze, takođe stranoj pravnoj osobi, koja je zadržala za sebe najmanje 3.600.000 KM. Ovo je omogućeno zaključivanjem ugovora o ustupanju potraživanja i prikriveno obavljanjem transakcija između više evropskih zemalja. U istom periodu, navedene osobe su sredstva Bosnalijeka u višemilionskom iznosu iskoristile za kupovinu dionica „Bosnalijeka“, što su prikrile obavljanjem transakcija između računa pravnih osoba iz ukupno šest zemalja.