SIPA na Graničnom prelazu „Izačić“ slobode lišila jednu osobu

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su (25.10.2018.godine) na Graničnom prelazu „Izačić“ lišili slobode jednu osobu zbog postojanja osnova sumnje u izvršenje krivičnog djela iz člana 209. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine „Pranje novca“.Navedenu osobu prethodno su zadržali na izlazu iz BiH policijski službenici Granične policije BiH.

Lišenju slobode osumnjičenog prethodila je višemjesečna istraga koju je SIPA provela po naredbi Tužilaštva BiH, u vezi s čim je, 7.3.2018. godine, nadležnom tužilaštvu podnijet izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocima protiv dvije fizičke osobe i jedne pravne osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo iz člana 209. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine „Pranje novca“. Postoje osnovi sumnje da su osumnjičene osobe, s ciljem prikrivanja prirode, izvora i porijekla novčanih sredstava u ukupnom iznosu od 372.792,02 eura, kao ovlaštene osobe za raspolaganje novčanim sredstvima, koristili račune jedne pravne osobe, otvorene kod „UniCredit“ banke a.d. Banja Luka i NLB banke a.d. Banja Luka, na koje su primili šest bezgotovinskih ino uplata sa računa jedne od njemačkih kompanija, u ukupnom iznosu od 372.792,02 eura. Navedena sredstva pribavljena su tako što je počinjena prevara na štetu njemačke kompanije, te su bezgotovinski transferirana i gotovinski isplaćivana sa računa.

 Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, osoba lišena slobode bit će predata u nadležnost Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.