SIPA lišila slobode četri osobe zbog porezne i carinske utaje

Postupajući po naredbama Tužilaštva BiH i Suda BiH, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), u združenoj akciji sa pripadnicima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, započeli su danas, 14.11.2013. godine, pretrese na većem broju lokacija na području Banja Luke i Prijedora, u cilju pronalaženja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku protiv više osumnjičenih osoba.

U okviru današnjih aktivnosti, policijski službenici SIPA-e slobode su lišili četri osobe, zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo iz člana 250. KZ BiH „Organizirani kriminal“ u vezi sa krivičnim djelom iz člana 210. KZ BiH „Porezna utaja ili prevara“ i krivičnim djelom iz člana 216. KZ BiH „ Carinska prevara“.

U konkretnom slučaju, radi se o špediterima, uvoznicima i vlasnicima skladišta koji su osumnjičeni za poreznu i carinsku utaju prilikom uvoza raznih vrsta kineske robe. Procjenjuje se da je ovim nezakonitim aktivnostima budžet BiH oštećen u višemilionskom iznosu.

Osobe lišene slobode privedene su u službene prostorije Državne agencije za istrage i zaštitu u Banja Luci, gdje se nad njima vrši kriminalistička obrada, nakon čega će biti predate Tužilaštvu BiH na dalje postupanje.

U toku su pretresi na više lokacija, a o konačnim rezultatima akcije javnost će biti naknadno informirana.