SIPA lišila slobode jednu osobu zbog krivotvorenja isprava

Postupajući po naredbi Općinskog suda Sarajevo, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), danas su, 12.12.2013. godine, na području Sarajeva, izvršili pretres stambenog objekta i putničkog motornog vozila u vlasništvu K.S. (1968), zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo iz člana 373. KZ FBiH „Krivotvorenje isprave“.

Prilikom pretresa pronađena je i privremeno izuzeta veća količina krivotvorene dokumentacije, i to: zeleni kartoni, različite potvrde, bjanko ovjerena svjedočanstva, punomoći, tifovi, servisne knjižice, kopije pasoša i saobraćajnih dozvola, kao i više pečata, memorijski stikovi, centralna procesorska jedinica računara, printer/skener i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku. Pored navedenog, privremeno su oduzeta i dva putnička motorna vozila stranih registarskih oznaka.

Nakon izvršenog pretresa, K.S. je lišen slobode i priveden u službene prostorije SIPA-e gdje se nad njim vrši kriminalistička obrada, poslije čega će biti predat na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu.