SIPA lišila slobode dvije osobe zbog neovlaštenog prometa opojnim drogama

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) juče su (26. 11. 2023. godine), u okviru operativne akcije „Buna“, na području Sarajeva pretresli stambene i ugostiteljske objekte, druge prostorije i pokretne stvari na tri lokacije.

Pretresi su izvršeni zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela „Organizirani kriminal“ i  „Neovlašteni promet opojnim drogama“, propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.

Slobode su lišene dvije osobe koje su sprovedene u prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenih.

Prilikom pretresa otkriveno je i privremeno oduzeto 16 kilograma opojne droge marihuana, 20.450,00 eura, 1.600,00 KM, 2.500,00 CHF, dva putnička motorna vozila  te  drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz da su  počinjena navedena krivična djela.

Pretresi su realizirani na osnovu naloga Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine, u saradnji sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom Bosne i Hercegovine.

Operativnom akcijom „Buna“  prekinut  je lanac međunarodnog krijumčarenja opojnih droga sa područja Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu koji je, prema raspoloživim saznanjima, postojao duži vremenski period.