SIPA lišila slobode devet osoba zbog ratnog zločina

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), danas su, 4.12.2013. godine, postupajući po naredbama Tužilaštva BiH, u dvije odvojene akcije slobode lišili devet osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo iz člana 172. KZ BiH „Zločin protiv čovječnosti“.

U okviru današnjih aktivnosti slobode je lišeno sedam osoba na području Kotor Varoši i Banje Luke, inicijala S.T., D.B., D.V., D.M., R.K., I.K. i R.Š. Navedene osobe sumnjiče se da su, u periodu od maja 1992. do kraja 1992. godine, u sistematičnom napadu, učestvovale u progonu nesrpskog civilnog stanovništva sa područja općine Kotor Varoš.

Postupajući po naredbama Suda BiH, policijski službenici SIPA-e vrše pretrese objekata na području Kotor Varoši i Banje Luke, s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja određene službene dokumentacije koja potiče iz vremena od januara 1992. do januara 1993. godine, a koja može poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

SIPA je, također, zbog ratnog zločina slobode lišila osobe inicijala G.V. iz Bileće i D.M. iz Trebinja. S tim u vezi, vrše se pretresi određenih objekata na području Bileće i Trebinja.

Nakon izvršene kriminalističke obrade u službenim prostorijama SIPA-e, osobe lišene slobode bit će predate na dalju nadležnost Tužilaštvu BiH.