SIPA domaćin sastanka na temu cyber kriminala i pranja novca u okviru programa iPROCEEDS

U okviru regionalnog programa iPROCEEDS za Jugoistočnu Evropu, 22.5. i 23.5.2017. godine u prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) održani su sastanci na kojima se diskutiralo o pitanjima iz oblasti cyber kriminala i pranja novca.

Regionalni program iPROCEEDS zajednički je projekat Evropske unije i Vijeća Evrope, čiji je cilj unapređenje kapaciteta za borbu protiv cyber kriminala, sa posebnim osvrtom na finansijski aspekt u oblasti pranja novca i oduzimanje koristi stečene online kriminalom. U implementaciju ovog projekta uključene su sve institucije koje imaju nadležnost u oblasti cyber kriminala i pranja novca, među kojima je i SIPA.

Tema sastanka je bila identifikacija indikatora i izrada smjernica za prevenciju i otkrivanje finansijskog kriminala i pranja novca, izvršenih posredstvom računara i računarskih mreža. Sastanku su prisustvovali organizatori projekta, eksperti Vijeća Evrope, službenici Finansijsko-obavještajnog odjela SIPA-e i predstavnici finansijskih institucija i organizacija javnog i privatnog sektora u Bosni i Hercegovini.

Učesnici sastanaka dali su doprinos cjelokupnom i sveobuhvatnom sagledavanju stanja u navedenoj oblasti, što bi trebalo rezultirati izradom kvalitetnih dokumenata sa indikatorima i smjernicama za prevenciju i otkrivanje finansijskog kriminala i pranja novca.