Uspješna međunarodna policijska saradnja

Savezna kriminalistička policija Njemačke uputila zahvalnicu SIPA-i

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u februaru ove godine, u saradnji sa partnerskim sigurnosnim organima u BiH, postupali su po zahtjevu Savezne kriminalističke policije SR Njemačke (BKA) za vršenje provjera u vezi sa ucjenom Fudbalskog kluba Bayern Minhen.

Nepoznata osoba tražila je novčani iznos od tri miliona eura od navedenog fudbalskog kluba, a u slučaju neispunjenja zahtjeva prijetila je napadom eksplozivnim sredstvom. SIPA je u okviru svojih nadležnosti brzo reagirala i izvršila potrebne provjere, što je bilo odlučujuće za provođenje uspješne istrage, identificiranje osumnjičenog i njegovo lišenje slobode. Bliska saradnja ostvarena je sa oficirom za vezu Savezne kriminalističke policije u Zagrebu.

Povodom navedenog, Savezna kriminalistička policija SR Njemačke uputila je zahvalnicu SIPA-i u kojoj je navedeno da je brza reakcija SIPA-e bila odlučujuća za provođenje istrage. „U ime voditelja akcije želimo se izričito zahvaliti kolegama SIPA-e u Sarajevu koji su bili uključeni u navedeni predmet“, navedeno je, između ostalog, u zahvalnici.

SIPA je ponosna na uspješno realiziranu međunarodnu policijsku saradnju koja je doprinijela rasvjetljavanju ovog slučaja.

Policijski službenici SIPA-e u svakodnevnom radu ostvaruju policijsku saradnju na nacionalnom i međunarodnom nivou, koja je nužna za efikasno suprotstavljanje sigurnosnim izazovima današnjice.