Žene odvojene od djece prosile i džeparile u Parizu

Radiosarajevo.ba: Trgovina ljudima teška 2,5 miliona eura

Na portalu Radiosarajevo.ba jučer je (10.11.2015. godine) objavljena priča pod naslovom „Trgovina ljudima teška 2,5 miliona eura: Žene odvojene od djece prosile i džeparile u Parizu“, koja govori o akciji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) kodnog naziva „CD“.

„Istražitelji koji rade na slučaju kažu kako je akcija kodnog naziva CD otkrila novi način trgovine ljudima u BiH s kojim se do sada nisu susretali“, navodi se u članku.

Akciju „CD“ provela je SIPA tokom juna i jula ove godine po nalogu Tužilaštva BiH i rezultat je višemjesečne zajedničke istrage sigurnosnih organa Francuske i BiH. U rad zajedničkog istražnog tima, koji je prvi put formiran, uključeni su predstavnici Tužilaštva BiH i Tužilaštva Francuske, te istražitelji SIPA-e i Odjela za maloljetnike Policijske prefekture Pariz. Oni su više mjeseci provodili zajedničke istražne radnje na području dvije države.

“Muževi, braća i rođaci žene su slali u Francusku gdje su ih tjerali da dnevno prikupe i do 300 eura – krađom ili prosjačenjem – ukoliko žele da se vrate kući i ponovo vide svoju djecu”, navodi se, između ostalog, u članku.

Tekst možete u cijelosti pogledati ovdje.