Racija u Privremenom prihvatnom centru Blažuj – dvije osobe lišene slobode

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su, u saradnji sa policijskim službenicima Granične policije Bosne i Hercegovine, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine, Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo te Službom za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine i Obavještajno-sigurnosnom agencijom Bosne i Hercegovine, realizirali združenu kriminalističko-taktičku radnju „racija“ koja je izvedena na području šireg lokaliteta Privremenog prihvatnog centra Blažuj (Centar).

Slobode su lišene dvije osobe, porijeklom iz Libije i Maroka, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršile krivično djelo „Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga“, propisano Krivičnim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine. Osobe lišene slobode sprovedene su u prostorije SIPA-e, gdje je nad njima u toku kriminalistička obrada i ispitivanje u svojstvu osumnjičenih.

Preduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti, Služba za poslove sa strancima (Služba) privremeno je zadržala 21 osobu porijeklom iz Pakistana, Afganistana i Maroka. Nakon provođenja mjera i radnji iz nadležnosti Službe za 17 osoba je utvrđeno da nezakonito borave na teritoriji Bosne i Hercegovine, te se mogu dovesti u vezu sa krijumčarenjem ljudi i drugim nezakonitim radnjama, zbog čega su im izrečene mjere protjerivanja sa teritorije Bosne i Hercegovine. Navedene osobe su smještene u Imigracioni centar u Istočnom Sarajevu s ciljem udaljenja sa teritorije Bosne i Hercegovine. 

Racija je realizirana pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo kojom je privremeno ograničena sloboda kretanja unutar Centra, pregledane osobe, stvari i prostorije s ciljem pronalaska osoba koje tu nelegalno borave kao i pronalaska nelegalnog naoružanja, narkotika, i drugih predmeta koji potiču iz krivičnih djela ili mogu poslužiti za ugrožavanje sigurnosti korisnika i zaposlenih Centra. Takođe, aktivnosti su izvedene i s ciljem identifikacije organizatora krivičnog djela iz člana 189a. KZ BiH „Organiziranje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata“ i krivičnog djela iz člana 189. KZ BiH „Krijumčarenje ljudi“, kao i drugih krivičnih djela.

U raciji su otkriveni i privremeno duzeti predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz da su počinjena navedena krivična djela, i to hladno oružje, kao i opojne droge heroin i marihuana.