R. Češka donirala SIPA-i vrijednu ronilačku opremu

Delegacija R. Češke na čelu sa ambasadorom R. Češke u BiH NJ.E. Tomašom Szunyogom posjetila je danas, 19.3.2014. godine, Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA), gdje je održan sastanak sa direktorom SIPA-e Goranom Zubcem i saradnicima. Ovom prilikom izvršena je zvanična primopredaja donacije R. Češke u vrijednosti od oko 70.000 eura SIPA-i, koju je formalno preuzeo direktor Zubac.

Radi se o nastavku izuzetno uspješne saradnje koju SIPA protekle tri godine ostvaruje sa Policijom R. Češke i Češkom razvojnom agencijom. Doniranu opremu čini najkvalitetnija ronilačka oprema za potrebe ronilačkog tima Jedinice za specijalnu podršku SIPA-e (kompletna individualna oprema za pripadnike tima, individualni mješač gasova i čamac sa motorom i prikolicom).

Direktor Goran Zubac na sastanku je ukratko prezentirao sve bitne činjenice u vezi sa dosadašnjim uspješnim funkcioniranjem Agencije i njenim prioritetima u budućem radu.

Ambasador Szunyog čestitao je direktoru Zubcu na prepoznatljivom imidžu koji je SIPA izgradila kao vodeća policijska agencija u BiH i rezultatima koje je ostvarila u proteklom periodu u borbi protiv najsloženijih vidova kriminala. Posebno se zahvalio na dosadašnjoj veoma uspješnoj saradnji svih uključenih aktera u program podrške SIPA-i i naglasio da će se saradnja nastaviti i u narednom periodu, sa mogućnošću proširenja na druge segmente rada.

Direktor SIPA-e uručio je ambasadoru R. Češke Reljefni amblem Državne agencije za istrage i zaštitu, najviše priznanje SIPA-e, kao znak zahvalnosti na podršci u jačanju kapaciteta Agencije.