Pripadniku SIPA-e u mirovnoj misiji u Liberiji uručeno priznanje za izvanredne komandne sposobnosti

  

Zahvaljujući profesionalnom izvršavanju zadataka i zapaženim rezultatima, pripadnik Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Ognjen Crnogorac, komandant Regiona 1 u mirovnoj misiji UN u Liberiji, nagrađen je posebnim priznanjem za izvanredne komandne sposobnosti za vrijeme služenja u misiji.

Ovo značajno priznanje, koje je najveće priznanje za pripadnike mirovnih misija UN, Crnogorcu je uručio, 28.5.2014. godine, komesar Policijske misije u UNMIL-u Gregory Hinds.
Angažman Ognjena Crnogorca u mirovnoj misiji u Liberiji završava se 4.6.2014. godine nakon pune tri godine. Za vrijeme svog angažmana postigao je zapažene rezultate zbog profesionalnog rada i nesebičnog zalaganja u misiji.

Region 1 kojim Crnogorac komanduje prostire se na 6.130 kvadratnih kilometara u kojem živi oko 516.000 stanovnika. U pomenutom regionu postoji 35 policijskih odjela, u kojim rade 383 pripadnika Liberijske nacionalne policije, a pripadnici UNMIL-a iz raznih dijelova svijeta svakodnevno im pružaju podršku savjetovanjem, treningom i monitoringom njihovog rada.

Učešće u mirovnim misijama međunarodna je obaveza Bosne i Hercegovine, znak stabilnosti i razvoja zemlje i njenih institucija, a predstavlja doprinos međunarodnom miru. Zato je SIPA veoma ponosna zbog izvanrednih rezultata koje ostvaruju njeni pripadnici u mirovnim misijama UN.

Priznanje možete pogledati ovdje.