Pripadnici Jedinice za specijalnu podršku SIPA-e uspješno okončali obuku za upotrebu službenih pasa

Pripadnici Jedinice za specijalnu podršku SIPA-e uspješno su okončali obuku za upotrebu službenih pasa, koju su realizirali vodiči službenih pasa Specijalne policijske jedinice FUP-a u periodu od 13.8 do 15.8.2013.godine.

Tokom obuke prezentiran je način rada i taktičkog postupanja sa službenim psima prilikom operativnog angažiranja, u okviru koje su obrađene sljedeće teme: uvod u kinologiju (policijski psi, potrebe za obukom, teorija mirisa, pozitivna motivacija) i službeni psi u Specijalnoj policijskoj jedinici FUP-a (službeni psi za otkrivanje eksplozivnih materija, otkrivanje opojnih droga, potražni psi, psi napadači), s posebnim akcentom na pse napadače (izgradnja nagona, tehnike ugriza, odbrana i napad, taktika sa službenim psom).
 


Pored teorijskog dijela, tokom obuke realizirane su i određene taktičke vježbe, s akcentom na „pse napadače“. Pripadnici Jedinice za specijalnu podršku SIPA-e upoznali su se sa načinom rada i ulogom službenih pasa, sa svim taktičkim i sigurnosnim prednostima koje pruža njihova upotreba, posebno prilikom izvršavanja složenih i visokorizičnih operativnih aktivnosti, čime je cilj obuke u potpunosti ispunjen.