Prevare na štetu pravnih osoba u Bosni i Hercegovini

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) je u okviru rada uočila određene prevare na štetu pravnih osoba iz Bosne i Hercegovine koje su počinile nepoznate osobe. Prevare se vrše na način da se pravnim osobama iz Bosne i Hercegovine posredstvom elektronske pošte dostavljaju izmijenjene instrukcije za plaćanje njihovim dobavljačima iz inostranstva, bez saglasnosti i znanja tih dobavljača, što rezultira izdavanjem naloga za plaćanje.

Na pomenuti način sredstva sa računa pravnih osoba otvorenih kod komercijalnih banaka u našoj zemlji doznačavaju se na ino račune pod kontrolom osoba koje vrše prevare. Doznačena sredstva se odmah transferiraju dalje i u konačnici podižu u gotovini sa nekog od računa u inostranstvu, čime se pričinjava šteta pravnim osobama iz Bosne i Hercegovine.

Postoji značajan broj prijava koje su podnijele pravne osobe iz Bosne i Hercegovine, oštećene za velike novčane iznose, među kojima je u jednom slučaju pravnoj osobi nanesena šteta u iznosu od preko milion eura.

O navedenom su obaviještene entitetske agencije za bankarstvo i komercijalne banke u Bosni i Hercegovini te im je sugerirano da preduzmu mjere pojačane kontrole prilikom realiziranja ino plaćanja, s ciljem minimiziranja navedene pojave kojom se nanosi šteta njihovim klijentima.