Operativna akcija „Plaza“ – lišena slobode jedna osoba

Dana 03. 06. 2024. godine policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu, u sklopu operativne akcije „Plaza“, realizirali su pretrese na pet lokacija na području Lukavca te pretresli sef u jednoj banci u Tuzli. Prilikom pretresa pronađeni su predmeti koji mogu poslužiti kao dokazi u daljem krivičnom postupku, i to mobilni telefoni, veća vrijednost novca u gotovini, određena dokumentacija, kao i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnih djela.

Lišena je slobode jedna osoba zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivično djelo „Organizirani kriminal“, u vezi sa krivičnim djelom „Pranje novca“, propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine. Operativna akcija se provodi na osnovu provedenih istražnih radnji i prikupljenih dokaza o djelovanju grupe za organizirani kriminal koja je prevozila i distribuirala velike količine opojne droge kokain iz zemalja Južne Amerike u zemlje Zapadne Evrope i šire te navedenim kriminalnim aktivnostima izvršila pranje novca u višemilionskim iznosima. Pripadnici navedene grupe za organizirani kriminal tokom izvršenja krivičnih djela komunikaciju su ostvarivali putem Sky ecc aplikacije.

Pretresi su izvršeni po naredbi Suda BiH i pod nadzorom Tužilaštva BiH, a u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona.

Osoba lišena slobode bit će ispitana u prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu, a o daljem statusu osobe odlučit će postupajući tužilac Tužilaštva BiH.