Održana sjednica Kolegija direktora SIPA-e

U sjedištu Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) održana je danas (3.11.2014. godine) sjednica Kolegija direktora SIPA-e, na kojoj su osim direktora Gorana Zubca i užeg rukovodstva, prisustvovali načelnici svih organizacionih jedinica SIPA-e.

Na kolegiju je razgovarano o rezultatima rada Agencije, o usvajanju novog Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji SIPA-e, unapređenju radne discipline i drugim tekućim pitanjima. Konstatovano je da je Agencija u proteklom periodu intenzivno radila na sprečavanju, otkrivanju i istraživanju krivičnih djela iz svoje nadležnosti i da su sveukupni rezultati rada veoma dobri.

Direktor Zubac izrazio je zadovoljstvo zbog postignutih rezultata i podsjetio sve prisutne da je „posao“ SIPA-e najsloženije istrage i predmeti, s posebnim akcentom na borbu protiv terorizma, organiziranog kriminala, teškog finansijskog kriminala i korupcije, te ratnih zločina, kao i da u narednom periodu očekuje jednako dobre rezultate rada. Naglasio je da će službenici SIPA-e, u skladu sa postignutim rezultatima i zalaganjem u radu, biti nagrađivani, te da će rezultati rada biti osnovni kriterij za napredovanje u službi.

Na Kolegiju je razgovarano i o jačanju sveukupnih istražnih kapaciteta i profiliranju najboljih kadrova SIPA-e, te na materijalno-tehničkom jačanju, što će SIPA-u podići na veći kvalitativni nivo.

Direktor Zubac je, također, izrazio zadovoljstvo zbog usvajanja novog Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji SIPA-e, jer će usvajanje Pravilnika omogućiti još funkcionalnije obavljanje poslova i zadataka iz nadležnosti Agencije i efikasnije tretiranje ključnih problematika iz oblasti terorizma, organiziranog kriminala, finansijskog kriminala i korupcije, te ratnih zločina i drugih krivičnih djela propisanih Krivičnim zakonom BiH. Sve ovo će rezultirati stvaranjem sigurnijeg ambijenta za život svih građana BiH, što je dužnost i osnovni zadatak SIPA-e, zaključio je Zubac.