Sarajevo

Održan sastanak čelnika SIPA-e, Suda BiH i Tužilaštva BiH

U Sarajevu je danas (23.12.2015. godine) održan sastanak kojem su prisustvovali direktor Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Perica Stanić, predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso i glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović.

Budući da SIPA, Tužilaštvo BiH i Sud BiH, u okviru svojih nadležnosti, postupaju po najsloženijim predmetima, te da je njihova uloga ključna u uspostavi vladavine prava u BiH, čelnici ovih institucija razgovarali su o modalitetima buduće saradnje, s ciljem postizanja što boljih rezultata i efikasnijeg provođenja aktivnosti.

U proteklom periodu realiziran je veliki broj operativnih aktivnosti u borbi protiv organiziranog kriminala, korupcije, ratnih zločina i terorizma u okviru više desetina predmeta, te se zato 2015. godina može smatrati veoma uspješnom u segmentu uspostave vladavine prava i sigurnog i mirnog okruženja za život svih građana BiH, zaključili su učesnici sastanka.

Dogovorena je još efikasnija saradnja i brža razmjena informacija u okviru predmeta koji zahtijevaju brzo djelovanje, kako bi se blagovremeno dokumentirale nezakonite aktivnosti osumnjičenih osoba i osumnjičene osobe procesuirale u skladu sa zakonom.

Čelnici triju institucija izrazili su zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom i istakli da će biti nastavljena i dodatno unaprijeđena u narednom periodu. Također je istaknut značaj saradnje svih institucija na nivou države, oba entiteta i Brčko distrikta BiH, u skladu sa zakonom propisanim nadležnostima, s ciljem što efikasnije borbe protiv svih oblika kriminala.