Dogovoreni pravci buduće saradnje u oblasti ratnih zločina

Održan sastanak predstavnika Tužilaštva BiH i SIPA-e

U Tužilaštvu BiH danas je (3.9.2015. godine) održan radni sastanak predstavnika Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH i Sektora za istraživanje ratnih zločina i krivičnih djela kažnjivih po međunarodnom humanitarnom pravu Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Na sastanku je razgovarano o saradnji Tužilaštva BiH i SIPA-e u oblasti ratnih zločina, te su dogovorene buduće aktivnosti radi što efikasnijeg provođenja istražnih radnji i lišenja slobode osumnjičenih za ratne zločine. Razgovarano je i o modalitetima efikasnijeg pronalaska osoba koje se skrivaju ili su nedostupne pravosudnim organima, a sumnjiče se za ratne zločine i kršenja međunarodnog humanitarnog prava.

U proteklom periodu zajednički je realizirano više stotina aktivnosti koje su uključivale provođenje istraga i prikupljanje dokaza, pronalazak i lišenja slobode osumnjičenih osoba u svim krajevima BiH, pronalazak i identificiranje žrtava i svjedoka ratnih zločina i niz drugih aktivnosti.

Zaključeno je da je dosadašnja saradnja bila intenzivna i dobra, te da će biti nastavljena u narednom periodu s ciljem otkrivanja i procesuiranja što većeg broja osoba osumnjičenih za ratne zločine i kršenja međunarodnog humanitarnog prava.