Na osnovu raspisane potrage jedna osoba lišena slobode

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) juče su (23.1.2018. godine) lišili slobode jednu osobu, nakon što je, na osnovu raspisane potrage, zadržana na Graničnom prelazu „Šepak-Zvornik“.

Osoba je lišena slobode zbog postojanja osnova sumnje da je na osnovu krivotvorene i druge nezakonito pribavljene dokumentacije, neovlaštenim korištenjem ličnih podataka druge osobe, lažno se predstavljajući, te dostavljajući netačne i neistinite podatke nadležnim organima, pribavila lažnu ličnu kartu Bosne i Hercegovine i lažni pasoš Bosne i Hercegovine, čime je počinila krivično djelo iz člana 373. Krivičnog zakona FBiH „Krivotvorenje isprave“ i krivično djelo iz člana 375. istog zakona „Ovjeravanje neistinitog sadržaja“.

Nakon obavljenog razgovora i izvršenih dodatnih provjera radi potvrde identiteta, navedena osoba privedena je u službene prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade, a zatim predata u dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo.

Napominjemo da je Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo 3.5.2017. godine dostavljen izvještaj o postojanju osnova sumnje počinjenom krivičnom djelu protiv pomenute osobe, te je za istom bila raspisana potraga, jer je bila nedostupna policijskim organima.