MUP Republike Hrvatske, SIPA i Europol održali zajedničku konferenciju za javnost

Dana 08. 03. 2024. godine u prostorijama Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Hrvatske u Zagrebu održana je zajednička konferencija za javnost, na kojoj su prisustvovali predstavnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Europola i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Hrvatske.

Na konferenciji za medije predstavljena je operativna grupa kodnog naziva „ZeBRa“ čiji je primarni cilj borba protiv ilegalnih migracija. Konferenciji je prisustvovao potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović i direktor policije Nikola Milina, zamjenik direktora SIPA-e Zoran Galić, direktor Uprave kriminalističke policije Republike Slovenije Damjan Petrič te rukovodilac Europolovog Centra za borbu protiv krijumčarenja migranata Severin Stopa.

Javnosti je od ranije poznato da su 06. 02. 2024. godine policijski službenici SIPA u saradnji sa Europolom i MUP-om Republike Hrvatske realizirali zajedeničku operativnu akciju pod kodnim nazivima „Zip“ i „Veliki transporter“, kada je razbijena kriminalna grupa koja se bavila krijumčarenjem ljudi sa područja Bosne i Hercegovine na područje Republike Hrvatske. Tom prilikom dokumentirano je krijumčarenje oko 70 osoba državljana Republike Turske, koji su prevoženi skriveni u kamionima iz Bosne i Hercegovinu u Republiku Hrvatsku te dalje u zemlje Evropske unije.

Učesnici konferencije izrazili su zadovoljstvo postignutim rezultatom rada kao i ostvarenom dobrom saradnjom.